Het ga u goed burgemeester Rabelink

Door: Guusje Poot

Na 11 jaar burgemeesterschap neemt Gerard Rabelink afscheid als burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en gaat op ons prachtige eiland van zijn pensioen genieten met vrouw, kinderen en kleinkinderen.

Donderdagavond 2 april heeft de gemeenteraad positief gestemd over de voorkeurskandidaat naar aanleiding van het verslag van de vertrouwenscommissie. Hiermee is de heer Jack van der Hoek de beoogd opvolger van Gerard Rabelink. De heer Van der Hoek is momenteel gedeputeerde in de provincie Noord-Holland.

Bijgaand mijn persoonlijke kijk op de samenwerking van de afgelopen jaren met burgemeester Gerard Rabelink.

Sinds maart 2014 ben ik raadslid namens Leefbaar Schouwen-Duiveland. Ik ben er heel trots op dat ik deze functie mag vervullen. Tegelijk met mijn raadslidmaatschap werd ik begeleider van de kinderburgemeester wat betekent dat ik bij veel evenementen en andere officiële gelegenheden aanwezig ben ter begeleiding.

Veelal is ook burgemeester Rabelink aanwezig om samen met de kinderburgemeester de officiële handeling of toespraak te verrichten. Bij aankomst begroet hij de kinderburgemeester altijd met de woorden: “hallo waarde collega” en neemt hij hem of haar direct onder zijn hoede. Zijn omgang met kinderen is fantastisch, waarschijnlijk door zijn achtergrond als onderwijzer, maar nog meer als betrokken mens. Nooit zijn ze door hem buitengesloten, wie er ook in het gezelschap aanwezig is. Tijdens gezamenlijke activiteiten krijgen zij zijn onverdeelde aandacht.

Vorig jaar werden alle raadsleden door burgemeester Rabelink uitgenodigd om, in een voor ons als raadslid belangrijke omgeving, één op één een gesprek met hem te hebben over het werk als raadslid, maar ook over de persoon erachter. Ik koos ervoor om een wandeling met hem te maken door de Boswachterij Westenschouwen, niet wetende dat hij er al vanaf jongs af aan zelf ook komt en elk bospaadje, hoe klein ook, kent. Het gesprek heb ik als zeer prettig ervaren waar ik nog regelmatig aan terugdenk.

De kracht van burgemeester Rabelink vind ik zijn menselijkheid, toegankelijkheid en openheid. Vooral de bekendmaking door hemzelf dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt heeft mij zeer getroffen. Vorig jaar kondigde hij zijn afscheid aan, waarbij op 8 mei tijdens een speciale raadsvergadering afscheid zou worden genomen. Door de Coronacrisis die ons allemaal hard treft komt dit afscheid er voorlopig niet terwijl burgemeester Rabelink dan wel aftreedt. Ik hoop dat we hem in een later stadium alsnog het afscheid kunnen geven dat hij verdient.

Voor nu wil ik zeggen, het ga u goed burgemeester Rabelink. Ik hoop dat u en Marja, uw steun en toeverlaat, straks heerlijk gaan genieten van kinderen en kleinkinderen en dat u samen nog vele mooie herinneringen mag maken. Ik heb echter nog één wens, dat we ooit samen nog een wandeling gaan maken door de Boswachterij Westenschouwen, maar dan als Gerard en Guusje.

Terug naar het overzicht