Zo hebben we voor iedere kern een goed verhaal. We bouwen geen luchtkastelen, maar gaan voor praktische uitvoering en haalbare plannen.
Plannen die passen bij de aard en de omvang van onze gemeente en onze portemonnee. Dit hebben we samengevat in duidelijke speerpunten. Bouw jij mee aan een Leefbaar Schouwen-Duiveland?
1. Wonen
We bouwen de komende jaren 1.000 nieuwe woningen. Dan zijn er voldoende woningen voor ons allemaal én kunnen zich daarnaast nieuwe gezinnen op ons eiland vestigen. Dat is nodig zodat er ook genoeg mensen zijn om op ons eiland te werken in onze bedrijven en in de zorg.
2. Recreatie
In het belang van de leefbaarheid voor ons als eilanders moet er een goede balans zijn tussen inwoners en toeristen. We handhaven daarom de stop op nieuwvestiging van recreatiebedrijven en zetten in op kwaliteitsverbetering bij de bestaande bedrijven.
3. Stads- en dorpsvisies
We gaan door met de kwaliteitsslag die we maken in al onze kernen en zetten daar het instrument Stads- en dorpsvisies voor in. De stads-, dorps- en wijkraden treden daarbij op als schakel tussen inwoners en gemeente. Ze weten als geen ander wat er leeft en speelt in de kern. De gemeente ondersteunt dit proces met menskracht en geld.
4. Jeugd en Jongvolwassenen
De jeugd ís onze toekomst. Goed en passend onderwijs in eigentijdse gebouwen is dan ook belangrijk. We stimuleren een gezonde levensstijl, dat betekent voldoende sport, beweging en gezonde voeding. We betrekken de jongeren van ons eiland actief, doelgericht en op projectbasis bij vraagstukken die hen raken. Jongeren die met haalbare initiatieven komen helpen we bij het realiseren van hun plannen.
5. Senioren
Onze oudere inwoners zijn zo lang mogelijk zelfredzaam in hun eigen leefomgeving. Waar nodig ondersteunen we hen om mee te blijven doen in de samenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger. We streven naar een dementievriendelijke samenleving. Bereikbaarheid van passende voorzieningen op het gebied van ontmoeting, welzijn én zorg is daarbij van groot belang. Ook als thuis geen thuis meer is moeten onze oudere inwoners gewoon op ons eiland kunnen blijven wonen. Zo dicht mogelijk bij hun eigen kern.
6. Lokale ondernemers
Wees loyaal, Koop lokaal! Waar mogelijk koopt de gemeente producten en diensten lokaal in. Bij aanbestedingen raadplegen we eerst de lokale ondernemers. Er moet een digitaal loket komen voor ondernemers waar zij terecht kunnen met al hun vragen. (suggestie: ondernemersloket@schouwen-duiveland.nl).
7. Dorpshuizen en gemeenschapshuizen
Dorpshuizen en gemeenschapshuizen zijn het hart van onze samenleving. Zonder ontmoeting geen leefbaarheid, dus iedere kern verdient zijn eigen ontmoetingsplek. Met name in de kleinere kernen waar verder weinig tot geen voorzieningen zijn proberen we zoveel mogelijk voorzieningen en diensten onder te brengen in de dorpshuizen.
8. Groenonderhoud
Het groenonderhoud in onze kernen moet beter. Inwoners kunnen meldingen over het groenonderhoud doen via de “BuitenBeter App” en de Servicelijn. Iedere kern heeft een “eigen” buitendienstmedewerker van de gemeente die bij meldingen ter plaatse samen met de melder kijkt hoe het kan worden opgelost.
9. Werken en economie
De voor de economie van ons eiland belangrijke sectoren draaien op vakmensen. Wij maken ons sterk voor goede scholing en passende huisvesting, zodat onze ondernemers ook in de toekomst voldoende vakmensen kunnen vinden en binden aan hun bedrijf en ons eiland.
10. Landbouw en visserij
Onze agrariërs en vissers staan voor grote uitdagingen en noodzakelijke vernieuwingen in hun bedrijfsvoering. Als gemeente steunen wij hen daarbij zoveel mogelijk. De beschikbaarheid van voldoende zoet water is daar een belangrijk onderdeel van. Wij zijn als gemeente hun partner in de lobby voor hun belangen en initiatieven naar andere overheden toe.
11. Cultuur
Cultuur bindt en verbindt ons. Door middel van cultuur leren we ons eiland en de geschiedenis van ons eiland beter kennen en waarderen. Cultuur is belangrijk voor de identiteit van Schouwen-Duiveland. Daarom stimuleren en steunen wij culturele initiatieven op ons eiland.
12. Veiligheid en Handhaving
We zetten de ingezette professionalisering van de handhaving door en blijven streven naar een volwaardige “gemeentepolitie”. Dat is in het belang van de veiligheid, de veiligheidsbeleving en de leefbaarheid van ons eiland.
13. Verkeersveiligheid
De verkeersveiligheid in onze kernen moet beter. Daar investeren we bij voorkeur in binnen het proces stads- en dorpsvisies.
14. Bereikbaarheid
Een goede bereikbaarheid van ons eiland en op ons eiland is in het belang van onze leefbaarheid en de economie. De doorstroming via de N59 en de N57 moet beter, met name rondom Zierikzee. Om bereikbaarheid van onze voorzieningen vanuit alle kernen te garanderen hebben we niet genoeg aan het provinciale openbaar vervoer. We vullen dat aan met een aansluitend fijnmazig en milieuvriendelijk netwerk van lokaal na-vervoer.
15. Kernenergie
Wij zien in vernieuwende vormen van kernenergie een (deel) oplossing voor zowel het energievraagstuk als voor het klimaat- en het milieuprobleem en zijn daarom vóór een tweede kerncentrale bij Borsele.
16. Raadplegen inwoners
Inwoners moeten vanaf het begin betrokken worden bij belangrijke ontwikkelingen in hun omgeving. Hun inbreng wordt meegenomen in de planvorming en de besluitvorming.
17. De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom!
Wij willen dat inwoners snel en effectief ondersteund worden als zij met vragen of plannen naar de gemeente komen.