10 november: dag van de mantelzorg

Door: Peter Vijverberg

Op 10 november wordt er aandacht gegeven aan een grote groep Nederlanders, namelijk de mantelzorgers. Mantelzorgers ‘zorgen’ vaak voor langere tijd en onbetaald voor iemand uit zijn of haar directe omgeving, zoals een chronisch zieke of hulpbehoevende partner, ouder, vriend of kennis. Deze mensen zijn dit vaak niet beroepsmatig, de situatie overkomt hen simpelweg doordat een naaste iets overkomt of ziek wordt.

Een belangrijke groep

Mantelzorgers vormen een belangrijke groep in de Nederlandse, maar ook in de lokale omgeving. Wist u dat er in totaal 3,5 miljoen mantelzorgers zijn? Van een regelmatige boodschap bij de supermarkt op het dorp tot het intensief begeleiden van iemand in zijn/haar laatste levensfase, elke vorm van zorg is waardevol. Dit maak ook ik van dichtbij mee. Zo heb ik de zorg voor mijn moeder, die ook in toenemende mate zorg nodig gaat krijgen in het dagelijkse leven.

Ook besef ik mij hoe belangrijk het kan zijn om een naaste zo lang mogelijk in zijn/haar eigen leefomgeving te laten blijven. Zo kunnen zij de dagelijkse dingen blijven doen zoals dit altijd hebben gedaan binnen hun eigen omgeving, om de dagen op een draagbare manier door te komen. In de situatie van mijn moeder heb ik ook contact gehad met de zorgaanbieder om samen met professionals de zorg zo optimaal mogelijk te maken. Ik keek er van op wat er allemaal mogelijk is.

Dag van de mantelzorg

Ook de overheid, in dit geval de gemeente, erkent de mantelzorgers als een groep die we moeten koesteren. In de huidige samenleving zijn zij niet te missen! Vandaar dat er op 10 november landelijk aandacht wordt gegeven aan deze groep. Omdat deze dag op een zaterdag valt wordt er op Schouwen-Duiveland op vrijdag 9 november al aandacht gegeven aan alle mantelzorgers op het eiland.

Op deze dag wordt er door een groot aantal vrijwilligers een bloemetje gebracht bij alle aangemelde mantelzorgers. Een klein gebaar om hen te bedanken voor de zorg die zij dagelijks dragen. Ook worden zij uitgenodigd om het door de gemeente aangeboden mantelzorg compliment van €75 aan te vragen. Ken jij een mantelzorger en wil jij deze graag een mooie dag bezorgen? Je kunt diegene dan via de website van SMWO online aanmelden.

Laten wij er met z’n allen voor zorgen dat de mantelzorgers van Schouwen-Duiveland op vrijdag 9 november een mooie en fijne dag mogen beleven!

Terug naar het overzicht