Brief aan Jacob Cats, Tweede Kamerverkiezingen 22-11-23

De opdracht

De fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad mochten een brief schrijven aan hun landelijk lijsttrekker voor de verkiezingsbijlage voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 die bij de Wereldregio van 17 november zat. De opdracht was om in 300 woorden een aantal voor Schouwen-Duiveland belangrijke punten onder de aandacht te brengen van de landelijke politiek.

Leefbaar wil als lokale partij onafhankelijk zijn

Omdat wij als lokale partij onafhankelijk willen zijn hebben wij onze brief gericht aan de naamgever van de ambtswoning van de Minister President: De heer Jacob Cats, dichter en staatsman geboren in onze eigen smalstad Brouwershaven.

De brief aan Jacob Cats

Zijne Excellentie De heer J. Cats

Hooggeachte Vader Cats,

We staan er als gemeente goed voor. We zijn financieel gezond doordat we veel inkomsten genereren uit de toeristenbelasting. Daarnaast is recent uit landelijk onderzoek gebleken dat onze inwoners zeer tevreden zijn over de leefbaarheid op ons eiland. Het is fijn wonen, werken en recreëren. Daar zijn we blij mee en heel trots op!

Uw uitspraak: ’T zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen, is heel toepasselijk, we moeten immers zorgen dat we die weelde de komende jaren kunnen blijven dragen.

We willen u een aantal zaken meegeven en hopen dat u onze punten wilt delen met de Volksvertegenwoordigers in Den Haag.

In uw geboorteplaats Brouwershaven en in alle andere kernen van Schouwen-Duiveland is behoefte aan betaalbare woningen voor onze inwoners. Kunt u ervoor zorgen dat dit belangrijke onderwerp ondersteund en gefaciliteerd wordt vanuit Den Haag?

Op het platteland is niet alles op loop-en fietsafstand. Goed openbaar vervoer is dan ook onmisbaar, maar door de grote afstanden en het geringe aantal inwoners helaas kostbaar. Wilt u ook hier aandacht voor vragen?

Ook de (jeugd)zorg baart ons zorgen. We kregen van het rijk wel de taken, maar niet het geld. Dat maakt het bieden van de juiste zorg erg lastig. Uw uitspraak “Geld is een wonder ding, daar op een ieder wacht” is hier zeker van toepassing.

Er zijn nog meer Rijkstaken die bij gemeenten worden neergelegd. Te veel en te kostbaar. We maken ons daar zorgen over, maar we houden vol, Luctor et Emergo”!

Ons motto is Kan niet stopt waar willen begint! We stoppen pas als het werk klaar is. We gaan dan ook graag met de nieuwe bewoner van het Catshuis in gesprek over al deze onderwerpen. Bij voorkeur op uw geboortegrond, in smalstad Brouwershaven. Je telt immers pas mee als je daar bent geweest!

Met de meeste Hoogachting,

namens de fractie van Leefbaar Schouwen-Duiveland,

Ron Brink, fractievoorzitter

Terug naar het overzicht