De meerderheid beslist…!?

Door: Peter Vijververg

De meerderheid beslist, zo was het vroeger al. Thuis, op school of bij welke gelegenheid dan ook. Als er iets gedaan moest worden en er waren meerdere mogelijkheden, dan besliste de meerderheid wat we gingen doen. Zo is het vandaag de dag nog steeds en zo werkt het ook in de gemeenteraad, als er gestemd moet worden dan beslist de meerderheid.

Stem

Toch zeggen steeds meer inwoners ons dat ze niet begrijpen dat er soms door ons als gemeenteraad iets wordt besloten of gewijzigd terwijl zij een andere mening hebben en dachten dat de meerderheid het wel met hen eens was. Dan leggen wij ze uit dat ook zij gebruik hadden kunnen maken van hun recht om hun stem te laten horen en dus invloed te hebben. Bijvoorbeeld door in te spreken tijdens een raadsvergadering, door een brief of mail te sturen naar de gemeenteraad of door op zijn minst eens aan een van onze raadsleden te laten weten hoe zij over het betreffende onderwerp denken.

Wij van Leefbaar Schouwen-Duiveland vinden de mening van alle inwoners en ondernemers belangrijk en zijn zoveel mogelijk overal aanwezig om ons oor te luisteren te leggen. Alle input die we van inwoners en ondernemers krijgen betrekken we bij onze afwegingen bij het nemen van een besluit. Dus als u uw mening bij ons kenbaar maakt, of u nu ergens voor bent of juist tegen, dan heeft u invloed.

Als de meerderheid zwijgt…

De tegenstanders roepen vaak het hardst, helaas horen we de voorstanders vaak niet. Wat ik daarmee wil zeggen is: als wij maar een beperkte groep mensen horen en de meerderheid zwijgt, dan kan het resultaat zijn dat het uiteindelijk de minderheid is die beslist.

Hoe diverser de stemmen die we horen, hoe beter het beeld dat we krijgen van de mening van onze inwoners en hoe meer weloverwogen wij daardoor een besluit kunnen nemen.

Wat ik dus wil vragen aan u als inwoners: laat op de een of andere manier van je horen. Niet alleen als je ergens tegen bent, maar juist ook als je het wel eens bent met bepaalde onderwerpen. Dat hoeft niet op een ingewikkelde manier met een petitie, maar spreek er bijvoorbeeld eens een raadslid over aan en geef dan aan hoe jij erin staat of stuur een raadslid of de hele raad een mailtje met je mening.

Benaderen

Op de pagina ‘fractie en wethouder‘ vindt u wie van ons u voor een bepaald onderwerp kunt benaderen, u kunt ons ook allemaal een mailtje sturen als u niet precies weet bij wie u moet zijn. Het hoeft geen ongezouten mening te zijn, het hoeft ook niet in volzinnen. Als je maar aangeeft hoe je er over denkt. Daar hebben wij veel aan! Tenslotte heeft ook u ons gekozen om namens u te beslissen hoe we Schouwen-Duiveland de plek laten zijn en blijven, waar we het fijn vinden om te wonen. Samen trots op het eiland!

Terug naar het overzicht