De nieuwe skatebaan in Zierikzee komt er echt!

Dromen, durven, denken en doen!

 

Serooskerke, zaterdag 4 september 2021: Ineens stuiteren er vier jongeren op skateboards de @Leefbaarsd tent in. We worden meegetroond naar het skatebaantje op Serooskerke. Ze laten ons zien waarom dat veel te klein is, dat de toestellen daardoor eigenlijk niet bruikbaar zijn en dat het echt te dicht op het voetbalveldje ligt. We krijgen te horen dat de skatebaan in Zierikzee weliswaar hun thuishonk is, maar dat als ze écht willen skaten ze van ons eiland af gaan.

Dromen

Ze dromen van een gave skatebaan en liefst ook een pumptrack en een fietscrossbaan op ons eigen eiland. Hoe langer we met ze spreken hoe enthousiaster ook wij worden. Want deze jongens hebben niet alleen een droom, ze blijken er ook actief mee bezig. Zo heeft Teneré al een eerste ontwerp gemaakt voor een nieuwe skatebaan, hebben ze een appgroep met ruim 50 leden en hebben ze Stichting wat te doen! opgericht. Vanuit die stichting leert Rico inmiddels al 1,5 jaar iedere zondag tussen 10 en 14 uur kinderen trucjes op de crossfiets, de step of het skateboard. Hij leert ze daarnaast ook dat ze vanwege veiligheid altijd een helm op moeten en hoe ze hun eigen materiaal moeten onderhouden en repareren. Kinderen die geen eigen materiaal hebben mogen dat van de stichting lenen.

Durven

We hebben ze verteld dat als zij echt graag een meer uitdagend skatepark willen én ze ons durven te beloven om daar met elkaar gedurende langere tijd de schouders onder te zetten, wij hen willen helpen om hun droom uit te laten komen. Zoals zij ons uitlegden wat een ‘halfpipe’ en een ‘miniramp’ zijn, legden wij hen uit wat een amendement en een begrotingsvergadering zijn. In overleg met hen hebben we een amendement opgesteld dat we indienden tijdens de begrotingsvergadering van november 2021. ‘Onze jongeren’ hebben met een grote groep thuis de begrotingsvergadering gevolgd om te volgen wat er met ‘hun amendement’ zou gebeuren. Zo hier en daar hebben we ze vanuit de fractie via whatsapp wat uitleg gegeven. Toen het amendement werd aangenomen en het tot ze doordrong dat hun droom uit zou kunnen komen gingen ze volledig uit hun dak.

Denken en doen

Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder. Teneré heeft met een groep jongeren meegedacht over het ontwerp van de nieuwe skatebaan, Rico geeft nog steeds iedere zondag les bij de skatebaan en maakt ook mountainbike toertochten met kinderen. Ook toen een paar maanden geleden het ‘urban sports park’ op de commissieagenda stond bleek hun betrokkenheid: Teneré heeft ingesproken tijdens de vergadering en Rico zat met een paar hele jonge skatertjes op de tribune.

De skatebaan komt er echt!

Als je droomt, denkt, durft én doet dan kunnen dromen echt uitkomen zo hebben deze jongeren hiervan geleerd. Op woensdag 19 april tussen 16.30 uur tot 19.00 uur is er in de kantine van het gemeentehuis een inloopmiddag over het ontwerp van de nieuwe skatebaan . Vanaf 13 april is het ontwerp te zien op www.denkmee.schouwen-duiveland.nl ‘De skatebaan komt er écht!’ stond er in de app waarmee de uitnodiging aan ons werd doorgestuurd. Wij zijn razend benieuwd en natuurlijk zijn we erbij de 19e. Vandaag ben ik gaan kijken bij Rico op de skatebaan. Want ik had echt geen idee wat een ‘gesloten bowl’, ‘quarters’, ‘banks’, ‘ledges’, ‘flatrails’, ‘fownrails’, ‘hubba’s’, ‘stairs’ en een ‘slappy’ zijn. De jongens hebben me alle trucs laten zien die Rico ze geleerd heeft en tussendoor al die termen uitgelegd. Het wordt écht een gave skatebaan, ik weet het zeker!

Laurence Haack

Terug naar het overzicht