De schoonheid van Schouwen-Duiveland

Door: Peter Vijverberg

Als landbouwer vind ik de komende periode de mooiste tijd van het jaar op Schouwen-Duiveland.

Mijn collega’s en ik zijn de stoffeerders van het eiland en ik vind het prachtig om de vele tinten groen te zien zoals die zich op dit moment aftekenen op de akkers. Al het land is zo’n beetje vol gezaaid of geplant en het grijze van de grond wordt bedekt door de gewassen die er in al hun veelzijdigheid op staan te groeien.

Kleurenpalet op de akkers

Hoe mooi moet het zijn om als toerist hier rond te mogen rijden en dit alles in je op te nemen. Die veelzijdigheid moeten we proberen te behouden en te verkopen naar die toerist toe. Laat hem of haar maar eens bij familie of kennissen vertellen hoe mooi het op Schouwen-Duiveland is in deze tijd van het jaar, dat kan alleen maar goede promotie voor het hele eiland betekenen. 

Als je weer een maand verder bent rijpen er al weer diverse gewassen af en krijg je weer een ander kleurenpalet te zien, tot de oogst. Dan gaat het soms snel en krijg je weer lege percelen. Die worden doorgaans weer ingezaaid met groenbemesters, maar dit is in een ander jaargetijde en met andere kleuren.

Laten we proberen om dit mooie beeld van Schouwen-Duiveland te behouden door ervoor te zorgen dat de boeren over voldoende zoet water kunnen beschikken. Zeker als we bedenken dat na de droge zomer van 2018 het grondwaterpeil nog te laag is en we moeten vrezen voor weer een droge zomer, die dan nog meer schade aan de gewassen zal opleveren.

Streven naar zoet water

Ook als leefbaar Schouwen-Duiveland willen we dit fraai gestoffeerde landschap behouden. Daarvoor streven we ernaar dat er op een goede, verantwoorde manier zoet water beschikbaar komt. Zo kunnen onze  land en tuinbouwers hun werk doen in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met andere delen van ons land. En zodat er ook in de toekomst nog genoten kan worden van dit mooie landschap, door ons als inwoners en door onze toeristen.

Terug naar het overzicht