De straô’s luiden het voorjaar in

Door: Joyce den Haan

Zodra de straô’s weer van start gaan, begint ons eiland weer te leven. Deze oude traditie kondigt het voorjaar aan!

Zware kolossen doen het zand opstuiven

Tussen de vijftig en honderd zware, Zeeuwse paarden worden op een aantal opeenvolgende zaterdagen de zee ingedreven. De ruiters in traditionele outfit. De paarden opgetuigd en versierd met kransen van bloemen. De zware hoeven slaan het water hoog op, het zand stuift alle kanten uit als de kolossen richting water daveren. Wat heet imposant?

strao

Schouwse traditie

Deze Schouwse traditie, het ‘Straô rieën’ (strandrijden), heeft als hoofddoel het wassen en ontsmetten van de paardenvoeten na de lange winter op stal. De traditie gaat al terug tot de 16e eeuw. Het Straô rijden wordt door de verschillende organiserende comités gekoesterd en in leven gehouden. En terecht! Dit schouwspel moet bewaard blijven.

Gewoontes om te koesteren

Immaterieel, cultureel erfgoed zijn de niet-tastbare gewoontes of gebruiken van vroeger die men koestert en nu in ere houdt. Het is de kennis of kunde die men levend wil houden en doorgeeft aan volgende generaties. Het Straô rijden is inmiddels toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Daar kunnen we trots op zijn.

De kernen Renesse, Burgh-Haamstede, Noordwelle, Ellemeet, Scharendijke en Serooskerke vieren deze traditie ieder op zijn eigen manier, allen met hun eigen charme. Het is mooi om te zien hoe een eeuwenoude traditie jaar in, jaar uit een nieuw voorjaar aankondigt.

Terug naar het overzicht