Hoogspanningsstation (150kV station) Schouwen-Duiveland

Door: Guusje Poot

Net als elk huishouden, bedrijf of instelling in Nederland gebruiken we ook op Schouwen-Duiveland allemaal elektriciteit. Of je het nou gebruikt om je mobiel op te laden, om de wasmachine te laten draaien of om de autoaccu op te laden, niemand ontkomt eraan. Kijk maar eens wat er gebeurt als we een (kortdurende) stroomstoring hebben. We zijn dan al snel ten einde raad.

Alle stroom die we gebruiken moet via hoogspanningsstations (kV stations) worden verdeeld en getransporteerd naar huizen, bedrijven en instellingen. De hoogspanningsnetten op Schouwen-Duiveland zitten vol en moeten daarom uitgebreid worden om problemen te voorkomen, maar ook om toekomstige duurzame initiatieven te kunnen aansluiten. Zeker als we de doelstelling “Schouwen-Duiveland klimaatneutraal in 2040” willen halen is dat een absolute noodzaak. Om dit mede te kunnen bereiken worden twee nieuwe hoogspanningsstations gebouwd; Eén op Schouwen-Duiveland en één in de omgeving van Bergen op Zoom. Beide locaties worden met een ondergrondse hoogspanningskabel verbonden. Er komen dus géén hoogspanningsleidingen op ons eiland.

Dat het station er moet komen staat dus vast, nu moet nog bepaald worden wáár het geplaatst wordt. Het nieuw te bouwen hoogspanningsstation is groot en niet mooi, maar moet zoals gezegd tóch een plek krijgen op Schouwen-Duiveland. Óf het 150KV station er komt is dus feitelijk geen keuze, we kunnen als raad nog wel invloed uitoefenen op de locatie waar het station komt. We hebben ons als fractie er dus goed in verdiept en we zullen ons uiterste best doen om te zorgen dat het 150KV station gerealiseerd wordt op een plek van waaruit het hele eiland bediend kan worden maar ons landschap zo min mogelijk aangetast wordt en er zo min mogelijk hinder is voor inwoners. De landschappelijke inpassing, de zichtlijnen en eventuele geluidsoverlast (laagfrequent geluid) die het station kan geven zijn voor ons dan ook heel belangrijke factoren bij onze afweging. Dat niet iedereen tevreden zal zijn met de straks door de Raad gekozen locatie moge duidelijk zijn, het lukt nu eenmaal niet om aan ieders wensen te voldoen.

Terug naar het overzicht