Is raadswerk te combineren met een dagelijkse baan?

Door: Marcel Willemse

Ongeveer een jaar geleden werd ik benaderd om de stap te maken naar de gemeentepolitiek, voor de fractie van Leefbaar Schouwen-Duiveland. Na een poosje hierover nagedacht te hebben kreeg ik steeds meer zin om dit avontuur aan te gaan. De vraag ‘wil ik dit?’ was dan ook beantwoord.

De vraag ‘kan ik dit (leren )?’ kan ik ook steeds meer positief beantwoorden. In het begin dacht ik vaak ‘waar ben ik aan begonnen?’. Zoveel informatie, iedere week een paar avonden op het gemeentehuis. Maar na een paar maanden begon ik het steeds meer te begrijpen en dus ook leuk te vinden. We hebben een mooie club met mensen bij LSD, met een fractievoorzitter die naar mijn mening nooit slaapt, niets vergeet en voor de schermen erg duidelijk en sterk is. Ik wil u wel verklappen dat de rest van de fractie hier achter de schermen enorm aan bijdraagt. Ik zie de fractie van LSD als een sterke groep mensen met ieder zijn of haar eigen kwaliteiten, die samen een stabiele uitstraling heeft.

Raadswerk combineren met het dagelijks leven

De vraag ‘is dit te combineren met mijn dagelijkse werk als algemeen manager op de Molenberg?’, daar kan ik op zeggen dat het heel goed te doen is. Dit komt omdat mijn baan hoofdzakelijk overdag afspeelt en het raadswerk vaak in de avonduren plaats vindt. Ik krijg wel eens de vraag ‘is dat niet veel dan?’. Ja natuurlijk, maar mijn insteek is dat andere mensen twee á drie keer in de week sporten, zingen, dansen, enzovoorts. Mijn keuze is om deze tijd in de eilandelijke politiek te steken!

Marcel Willemse - Goud voor Oud

Foto: pzc.nl (© Dirk Jan Gjeltema)

Wel wil ik heel duidelijk de zaken gescheiden houden. Zo zal mijn iPad van de gemeente niet op mijn werk komen. Als ik dit wel zou doen ga ik twee dingen half doen en ik wil alles voor de volle 100% doen. Dat is ook heel goed mogelijk als je daar goede afspraken over maakt.

Goud voor Oud

Wat bij mij niet meer te combineren is, dat zijn mijn werkzaamheden voor de goede doelen die ik in het verleden heb gedaan. Voor ‘Goud voor Oud‘ maak ik een uitzondering omdat dit een relatie heeft met mijn werk. Ik vind namelijk dat ik niet bij ondernemers aan kan kloppen voor sponsoring en misschien ook (politiek gezien) met die ondernemer te maken ga krijgen. Ik wil het een en ander gescheiden houden en heb daarin keuzes gemaakt. Adviseren prima, maar organiseren en sponsorgeld ophalen doe ik deze raadsperiode dus niet meer. Want zoals ik al schreef: ik wil bij alles wat ik doe en waarvoor ik heb/ben gekozen voor de volle 100% kunnen doen.

Tot slot: het is voor mij persoonlijk dan ook een druk maar vooral mooi jaar geweest. Vanaf de campagne en installatie als raadslid die overging in een lang en zonnig seizoen op mijn werk. Met aansluitend begin november de begrotingsraad, die zeer interessant was, is het nu tijd voor mijn vakantie. Ik heb dit blog dan ook op 10 km hoogte geschreven, op weg naar het zonnige Tenerife. Na mijn vakantie ga ik er weer vol tegenaan!

Terug naar het overzicht