Kleur bekennen

Door: Guusje Poot

Sinds 2009 is 11 oktober in Nederland uitgeroepen tot Coming Outdag. De regenboogvlag, van onder andere de LHBT gemeenschap, staat hiervoor symbool. Tot 2015 was er een jaarlijks thema voor deze dag. Nadien is er geen thema meer vastgesteld, de nadruk van deze ene dag is verschoven naar ‘dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn’.

Enkele weken geleden kwam wederom de vraag of de gemeente Schouwen-Duiveland de regenboogvlag wilde laten wapperen bij het gemeentehuis. Verbazing en verbolgenheid bij, met name, de LHBT gemeenschap die niet snapte waarom uitgerekend Leefbaar Schouwen-Duiveland een van de tegenstemmende partijen was. Op persoonlijke titel wil ik graag mijn beweegredenen hier voor weergeven.

Altijd jezelf zijn

Naast LHBT’ers wonen er nog veel meer groeperingen met diverse achtergronden op Schouwen-Duiveland. Moeten wij LHBT’ers ons daarvan onderscheiden, ons ‘in een hokje laten plaatsen’ en ons hierdoor als een bijzondere groep etaleren? Persoonlijk denk ik van niet. Vandaar dat ik er voor de volle 100% achter de eerder genoemde uitspraak dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn.

Zoals ik het lees geldt dit voor iedereen, ongeacht ras, religie, kleur en levensstijl. Dus niet die ene dag per jaar en daarna weer overgaan tot de orde van de dag. Liever ga ik het hele jaar door het gesprek aan met iedereen over dit, maar ook andere onderwerpen die belangrijk zijn voor u en mij.

Terug naar het overzicht