Liever persoonlijk ontmoeten op gepaste afstand dan digitaal op afstand

Door: Peter Vijverberg

Zo’n 10 jaar geleden, toen ik in het bestuur van de dorpsraad kwam, werkten we wel met mail, maar als je elkaar wat wilde vertellen of je wilde iets bespreken, dan belde je gewoon. Dan begreep je elkaar beter en kon je je mening of idee beter uitleggen. In de loop van de jaren werd het mailen al meer en meer, er kwam WhatsApp bij en ook daar maakten we automatisch gebruik van. Toen ik twee jaar geleden als raadslid begon, was digitaal communiceren al volstrekt vanzelfsprekend.

Afstandelijk

Maar wie begin dit jaar voorspeld had dat we in april alleen nog zouden vergaderen via zoom of een ander online vergadermiddel, die was volgens mij door niemand geloofd. Doordat het Corona-virus uitbrak is dat wel de situatie zoals hij nu is. Het digitaal vergaderen werkt best goed, maar vraagt wel met om de nodige aanpassingen en vergaderdiscipline. Positief effect daarvan is dat er geen onnodig lange discussies zijn over bepaalde onderwerpen en dat we lekker kort en bondig vergaderen. Maar toch heeft het mijn voorkeur om gewoon bij elkaar te komen voor de raads- en commissievergaderingen. Want dat digitaal vergaderen geeft wel een andere beleving en zeker bij gevoelige en ingewikkelde onderwerpen blijft het daardoor behelpen. Ook het persoonlijk contact voor én na de vergadering met collega’s maar ook met insprekers, inwoners en ondernemers die aanwezig waren bij de vergadering mis ik. Het is met dat digitale vergaderen wel heel erg koel en afstandelijk.

Liever live

Neem de burgemeesterswissel die we hebben gehad op ons eiland. Dat hadden we allemaal liever live mee willen maken, en dat geldt zeker voor de directbetrokkenen. Wat is er immers mooier dan afscheid nemen van een gemeente die je gewaardeerd heeft en je dat ook wil laten merken door er te zijn op je afscheid. Je de hand te drukken of op gepaste afstand toch elkaar te begroeten. Dank Gerard Rabelink, voor de afgelopen jaren dat je onze burgervader was. Het is fijn dat vele inwoners, ondernemers en organisaties je op allerlei soms originele manieren toch persoonlijk bedankt hebben voor de afgelopen 11 jaar, waarin je altijd voor iedereen klaar stond. En is het niet mooier om te midden van familie, vrienden en velen waar je mee aan de slag mag de eed te mogen afleggen voor het burgemeesterschap van dit mooie eiland? Welkom op Schouwen-Duiveland burgemeester Jack van der Hoek. Er is tijdens maar juist ook straks na deze moeilijke corona-periode veel werk voor u en voor ons om dit mooie eiland er weer volledig bovenop te krijgen. Hopelijk kunnen we elkaar snel eens op gepaste afstand ontmoeten om persoonlijk kennis te maken, en niet digitaal via een beeldscherm vanuit huis.

Gepaste afstand

Dat het niet meer gaat worden zoals het was, daar ben ik eigenlijk wel een beetje van overtuigd. De nieuwe werkelijkheid wordt zeker anders. Hoe en wat zal later blijken, maar de digitalisering zal zeker niet minder worden. Wat ons betreft wij zijn niet alleen digitaal, maar ook persoonlijk bereikbaar. Als de mogelijkheid er is dan komen we graag bij u langs om uw vragen te bespreken, al is het dan nu even op gepaste afstand. Want eerlijk is eerlijk: ondanks alle mogelijkheden die de digitale wereld biedt, er gaat niets boven een persoonlijke ontmoeting.

Terug naar het overzicht