Met elkaar, voor elkaar

Door: Marcel Willemse

Het zijn de kleine dingen die het doen. Dat zongen Saskia en Serge, nu al bijna 50 jaar geleden en dat geldt naar mijn mening nog steeds. We zitten in een bizarre tijd, het is onwerkelijk wat er op dit moment gebeurt. Op mijn werk staat alles stil, de camping, golfbaan en de lunch boerderij zijn gesloten. Het is niet anders, het zijn maatregelen in het belang van de volksgezondheid. Nu kan ik bij de pakken neer gaan zitten, maar zo zit ik niet in elkaar.

Leefbaar

Ik heb de Coronavlag in top, in mijn tuin, waarop de tekst staat geschreven: Met elkaar voor elkaar! Hierover heb ik nagedacht en me afgevraagd: hoe vul ik dit zelf in?
Om in de lijn van onze partij te redeneren, het moet ondanks de beperkingen wel leefbaar blijven. De eigen beleving van leefbaarheid komt nu letterlijk heel dichtbij. De definitie hiervan is: “geschikt om erin of ermee te kunnen leven”. Daarom is het juist in deze periode zo belangrijk elkaar te op te zoeken en zinvol bij te dragen aan activiteiten die binnen jouw mogelijkheden liggen.

Energie

Ik koop nu net even wat extra lokaal en zet me in vóór mensen die het nu veel zwaarder hebben omdat ze thuis moeten blijven. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar één van die groepen die extra aandacht nodig heeft. Dat zijn de mensen met een beperking van GORS. Voor deze mensen zijn de quarantainemaatregelen wel heel pittig.
Ik weet uit ervaring dat zij altijd heel vrolijk worden als ze vrijuit mogen zingen. Daarom heb ik een openlucht karaoke georganiseerd en ben daarmee op tour geweest naar alle locaties in Zierikzee. Het resultaat was super. Zowel de cliënten als de begeleiding kregen er veel energie van en ook ik had dezelfde ervaring. De positiviteit, ook op de sociale media en in de krant, spatte er werkelijk vanaf.

Boodschap

Het brengt mij tot mijn boodschap in deze bijzondere tijd. Kijk eens goed naar je eigen kwaliteiten en probeer die in deze moeilijke tijd in te zetten voor je medemens. Opnieuw blijkt dat het gewoon de kleine dingen zijn die een mens gelukkig maken. Vooral dingen die zo vanzelfsprekend lijken, blijken in deze tijd zo groot te zijn. Zo doen we het met elkaar voor elkaar.

Terug naar het overzicht