Nu hoor je het eens van een ander

Door: Marcel Willemse

Het zomerreces van de gemeenteraad is achter de rug en we zijn weer fris aan de slag. Na een periode waarin veel mensen de weg naar Schouwen-Duiveland wisten te vinden. Het toerisme groeit, het aantal overnachtingen blijft stijgen. We trekken als eiland een miljoenenpubliek. Schouwen-Duiveland blijft in trek vanwege unieke kwaliteiten.

Persoonlijk heb ik het door mijn werk tijdens een bruisend horecaseizoen aan den lijve mogen ondervinden. Ik heb de sfeer kunnen proeven en de ervaringen van de gasten mogen delen. Maar zeker ook die van inwoners. Veel mensen die op wat voor manier dan ook hun plek hebben gevonden in onze prachtige gemeente. Of het nu is om te wandelen, te fietsen, evenementen te bezoeken, te zwemmen. Of om de stranden, de cultuur, de duinen, de bossen, de dorpen en de steden te beleven. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken om te zien en te waarderen hoe gevarieerd en geweldig Schouwen-Duiveland is.

Regelmatig beleef ik een moment van herkenning als ik bekende gezichten zie die terugkomen, die Schouwen-Duiveland blijkbaar in hun navigatie hebben staan. Soms zijn dat bekende Nederlanders die hier hun domicilie kiezen. En daarmee hun band met Schouwen-Duiveland, elke keer opnieuw, bevestigen en versterken.

Boekje

Zo’n 3 jaar geleden mocht ik getuige zijn van de presentatie van het boekwerkje waarin twaalf : “Bekende Nederlanders” variërend van Hans van Breukelen (voetbalinternational) tot Marianne Vos (Olympisch kampioen wielrennen), vertellen over hun band met Schouwen-Duiveland. Op deze manier is het gelukt om Schouwen-Duiveland in woord en beeld te brengen door de ogen van een bekende Nederlander. Medewerking werd onder meer ook verleend door oud-nieuwslezer Harmen Siezen en bassist/songwriter Peter Slager (van Bløf).

Ik wil een van de bekende Nederlanders die meewerkten aan het boekje er uitlichten: Gerda van Wageningen, schrijfster van romantische en historische romans. Een deel van die boeken heeft zijn oorsprong en inspiratie op Schouwen-Duiveland. In totaal zijn er meer dan twee miljoen boeken van haar verkocht. De liefde voor dit eiland en zijn geschiedenis steekt deze schrijfster niet onder stoelen of banken. En natuurlijk wordt ze met haar brede interesse op haar wenken bediend. Zij liet zich bij de boekpresentatie ontvallen: “Ik verveel me hier nooit!” Dat is veelzeggend! Haar boek met de titel “Venster van geluk” kan in spreekwoordelijke zin geprojecteerd worden op de kwaliteiten van Schouwen-Duiveland.

Met het boekje als onderdeel is de slogan “Ik heb een band met Schouwen-Duiveland” intussen in de volle breedte uitgerold. Mensen die hier wonen, werken en recreëren spreken zich uit over hun band met onze gemeente. De webpagina www.ikhebeenband.nl profileert de diversiteit van Schouwen-Duiveland.

Feedback

“Nu hoor je het eens van een ander”, is een bekend gezegde. Zelf vind je bepaalde dingen in je eigen omgeving al gauw vanzelfsprekend. Daarom is feedback belangrijk, zowel positief als negatief en kritisch. Feedback heb je nodig om te blijven monitoren en je te realiseren wat je hebt, wat je doet en welke uitstraling en uitwerking dat heeft. Het werkt als een perfecte spiegel om zelf te blijven nadenken over wat inwoners, bezoekers en ondernemers ondervinden en jezelf dus bewust te blijven van hun perspectief. En over hoe dat zich dan weer verhoudt tot onze politieke inzichten.

We doen het immers samen!

Gezien de groei van het aantal verblijfsrecreanten in onze gemeente zit er letterlijk nog steeds rek in de band met Schouwen-Duiveland. De vraag is echter wel hoeveel rek er nog is in fysieke en ruimtelijke zin. Deze discussie is actueel en vraagt van ons om goede afwegingen en keuzes te maken, om scherp te blijven, de accenten te leggen. Of om die accenten juist te verleggen om de kwaliteit te bewaken en deze zo nodig en zo mogelijk te verbeteren. Maar dan natuurlijk wel zonder onze uitgangspunten uit het oog te verliezen.

Leefbaar Schouwen-Duiveland heeft in 2018 in haar verkiezingsprogramma speerpunten benoemd voor deze raadsperiode. Over recreatie staat daar als belangrijk speerpunt: ‘Het alsmaar toenemen van verblijfsrecreatie moet niet ten koste gaan van de leefbaarheid van onze inwoners. We moeten zorgen voor een evenwichtige balans tussen inwoners en recreanten. Wij zetten in op kwaliteitsverbetering van bestaande recreatiebedrijven.’

We zijn nu ruim een jaar verder en staan daar nog steeds volledig achter. Leefbaarheid voor onze inwoners op een veelzijdig Schouwen-Duiveland staat voorop. Daar staan we voor en daar gaan we voor. Zodat we samen trots kunnen zijn maar vooral ook blijven op ons eiland.

Terug naar het overzicht