Samen bouwen aan een sterke lokale economie

Door: Roy Klop

Het is weer tijd om een Blog te schrijven. Door alle omstandigheden staat de wereld op zijn kop en dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Ik heb me de laatste tijd afgevraagd hoe ik hier iets in kan betekenen als inwoner maar ook als raadslid. Vanuit mijn achtergrond en als portefeuillehouder binnen onze fractie heb ik mezelf afgevraagd hoe het nu met de economie van Schouwen-Duiveland verder moet. Zelf probeer ik zoveel mogelijk lokaal te kopen en de ondernemers dus ook te steunen. We kopen nu verse groeten bij de boer, nemen bij de kweker bloemen af en halen in het weekend bij de plaatselijke horeca een lekker menu af. Nu de terrassen weer open gaan en het weer het toelaat zal ik ook daar een steentje proberen bij te dragen.

Onze inwoners maar ook de ondernemers op Schouwen Duiveland worden, net als de rest van de samenleving, hard getroffen door de gevolgen van de crisis. Zoals gezegd hebben alle horecaondernemingen hun deuren (tijdelijk) moeten sluiten, waren recreatiebedrijven gesloten en hebben veel winkels en kleine retail ondernemers te maken gehad met fors dalende klantenaantallen en omzetten.

Ondanks het feit dat we nu langzaam weer aan het “opstarten” zijn , blijkt de nieuwe 1,5 meter economie toch vrij lastig te zijn en is dit niet altijd werkzaam of inpasbaar. Dit geeft uitdagingen en hoe dit zich naar de toekomst gaat ontwikkelen is nog onduidelijk, maar kan grote gevolgen hebben voor ondernemend Schouwen-Duiveland.

We moeten als lokale overheid niet vergeten dat mkb-bedrijven de motor zijn van de Nederlandse economie, maar zeker ook van ons eiland. Zij vormen de hoeksteen van de (lokale) economie. De mkb-bedrijven en zzp’ers zorgen voor werkgelegenheid en lokale belastingen, investeren in bedrijfsmiddelen (die ze bij andere lokale partijen kopen of afnemen) en dragen bij aan de leefbaarheid. Zij vervullen een hele belangrijke rol in onze economische keten. Veel ondernemers kunnen een steuntje in de rug op dit moment dan ook goed gebruiken.

In deze tijd kunnen we elkaar heel goed helpen. Door precies hetzelfde uit te geven, maar net op een iets andere manier. Het is daarom belangrijk om er met elkaar de schouders onder te zetten, er voor elkaar te zijn en hier samen doorheen te komen..

En ook als de crisis straks voorbij is, zal het nog een hele tijd duren voor de zaken weer op orde zijn. ‘De boodschap is urgent en de belangen zijn groot’.

Daarom is het erg belangrijk om de lokale ondernemers te steunen en uit te gaan van : ‘Wees Loyaal, Koop Lokaal’. Steun juist de winkel in uw dorp of de plaatselijke horecaondernemers. Als onze ondernemers kunnen “overleven” , dragen ze bij aan de leefbaarheid van de kernen op ons mooie eiland Schouwen-Duiveland en blijven we de mogelijkheid houden om lokaal zaken te kopen. Dat willen we toch allemaal?

Ik roep niet alleen de inwoners op om de ondernemers te helpen, maar ook de ondernemers-en winkeliersverenigingen en belangenverenigingen om met elkaar te zorgen dat ze sterker uit dit avontuur komen. Bedenk goede initiatieven, werk samen en innoveer! Daarnaast kan ons prachtige toeristische product een mooie bijdrage leveren aan alle ondernemers op Schouwen-Duiveland en de komende zomer de zo gewenste “boost” geven.

Hoe mooi zou het zijn, als we later kunnen zeggen: ‘Dat hebben we toch maar mooi samen voor elkaar gekregen!’ Heeft u andere goede idee├źn of kunnen wij als fractie iets voor u betekenen? Laat het ons weten. Via ons contactformulier kunt u ons een e-mail sturen. Wij nemen dan graag contact met u op!

Ik wens iedereen veel goeds toe en hoop dat mijn oproep aanzet tot de steun die de ondernemers verdienen. Als we positief blijven en ervoor gaan, kunnen we veel bereiken.

Alvast bedankt, mede namens de ondernemers!

Terug naar het overzicht