Samen voor de jongeren

Door: Davey Herfst

Alweer 21 jaar woon ik op het mooi Schouwen-Duiveland, geboren en getogen in Noordgouwe. Na de middelbare school in Zierikzee ben ik bedrijfskunde gaan studeren aan de Hogeschool Zeeland. Sinds vorig jaar studeer ik rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens mijn studie aan de HZ kwam ik in aanraking met Leefbaar Schouwen-Duiveland en ben ik ook actief betrokken geraakt. Ik merk binnen mijn vriendenkring dat er nog steeds een vooroordeel is over deelname van jongeren in de politiek. Wat mij betreft laat Leefbaar de kandidatenlijst én raadsleden juist zien dat ook voor de jeugd een belangrijke rol in de politiek is weggelegd, wij zijn de nieuwe ouderen nietwaar?

Jongeren

Met Renesse als uitgaansgebied, maar ook terugkerende evenementen zoals Concert at Sea, Beachboom, de Havendagen in Zierikzee en Visserijdagen in Bruinisse, is er vooral in het zomerseizoen veel te beleven op het eiland. Schouwen-Duiveland is in de zomer dé place to be en is er dus voor de jongeren genoeg te doen om hun vrije tijd in te vullen, want in de zomer is er werk genoeg! Maar hoe zit dat buiten het seizoen? Ik denk dat het dan een stuk minder is en dat er juist dan kansen voor jongeren gecreëerd moeten worden om aan de slag te kunnen en gedurende de winter te blijven, sámen met de gemeente.

Het is een feit dat er in de Randstad meer werkgelegenheid is, dit is iets waar Schouwen-Duiveland en Zeeland al jaren tegenaan lopen. Leeftijdsgenoten van mij gaan op kamers in Amsterdam, Rotterdam en Tilburg en komen in veel gevallen niet meer terug voor het vinden van een baan. Ik denk dat met het creëren van stageplaatsen en het vooruitzicht op een (vaste) baan veel jongeren gestimuleerd kunnen worden om actief te blijven op Schouwen-Duiveland. Het vinden van een stageplaats die in lijn ligt met je opleiding kan de drempel verlagen om te kiezen voor de start van je carrière op Schouwen-Duiveland, in plaats van in de Randstad. Als er voldoende kansen aanwezig zijn ben ik ervan overtuigd dat meer jongeren willen wonen én werken op dit mooie eiland.

Betrokkenheid

Zoals aangegeven hangt er in mijn ogen nog steeds een vooroordeel rondom de politiek onder jongeren. Het zou daarom waardevol zijn om jongeren meer te kunnen betrekken bij de politiek. Zo zouden er projectmatig kleine groepen met jongeren gevraagd kunnen worden om deel te nemen aan bijeenkomsten en discussies. Zo kunnen degene die het beleid op het eiland bepalen erachter komen wat er speelt onder de jongeren, om zo met passende oplossingen te komen.

Omdat ik er vanuit ga dat iedereen wel een mening heeft over de huidige gang van zaken of tegen specifieke problemen aanloopt, stel ik me namens Leefbaar ten doel om ervoor te zorgen dat de stem van deze jongeren wordt gehoord. Wil jij die kans grijpen? Laat dan op 21 maart ook jou stem tellen voor een Leefbaar Schouwen-Duiveland!

Terug naar het overzicht