Samen voor de landbouw

Door: Peter Vijverberg

Al weer 55 jaar geniet ik er van dat ik op Schouwen-Duiveland ben geboren en getogen. Sinds mijn 16e levensjaar ben ik ondernemer in de landbouw. Ongeveer zeven jaar geleden ben ik me, als voorzitter van de dorpsraad Ouwerkerk, meer met ons dorp bezig gaan houden. Zo kreeg ik vanzelf meer te maken met de eilandelijke politiek. Sinds 4 jaar houd ik me via Leefbaar intensiever met de eilandelijke politiek bezig.

Een landbouw gemeente

Schouwen-Duiveland is een echte landbouw gemeente. De akkerbouwers zijn de stoffeerders van ons landschap. Door de diversiteit aan gewassen brengen zij een breed pallet aan kleuren op de akkers waar we als inwoners, maar ook de vele toeristen die ons eiland aan doen, van kunnen genieten. De nieuwe omgevingswet zullen we zo moeten proberen in te vullen dat er ruimte over blijft om samen van dit landschap te kunnen blijven genieten, maar tegelijk de ondernemers ruimte biedt om hun bedrijven te kunnen blijven vernieuwen. Zo zullen bijvoorbeeld ook de zilte landbouw en andere initiatieven een plaats hierin moeten krijgen. De steeds groter wordende landbouwmachines moeten we niet meer door de kernen willen laten rijden. Laten we er voor zorgen dat er voldoende alternatieve routes zijn voor het landbouw verkeer.

Uitdagingen

Met mijn ervaring als dorpsraad bestuurder zal ik me de komende jaren in blijven zetten om de kernen op Schouwen-Duiveland leefbaar te houden. Kortom verschillende uitdagingen wachten voor de komende 4 jaar. Laten we er aan beginnen en laten we er ‘samen’ voor gaan. Ik heb er zin in.

Terug naar het overzicht