Samen voor leefbaar

Door: Jacqueline van Burg

In 2014 werd ik wethouder van de mooiste gemeente van Nederland. Een fantastisch mooie baan want ik heb ontzettend veel geleerd de afgelopen jaren en heel veel mensen leren kennen, uit allerlei verschillende geledingen. Mensen met ieder hun eigen verhaal, probleem, zorg, en oplossing. Het mooiste aan de politiek is dat je samen met inwoners werkt aan de leefbaarheid van het eiland. Het moeilijkste aan de politiek is dat je het nooit iedereen naar zijn of haar zin kunt maken.

Mijn mooiste blunder

Nog altijd kijk ik terug op mijn mooiste blunder, bij de opening van het oesterseizoen 2014-15. Ik vroeg iemand in een wit koksjasje of hij even de schaal met oesters voor mij vast wilde houden. Hij keek me zeer verbaasd aan en maakte geen aanstalten om de schaal van mij over te nemen. Meer een blik van: ‘hoe durft u het te vragen’. En ik weet nog dat ik dacht, wat een kapsones voor zo’n ventje uit de bediening! Nu moest ik een oester happen voor een persmoment van fotografen en dat ging natuurlijk niet met een grote schaal in mijn handen. Dus ik dacht, help me nou toch gewoon even! Nadat ik het nog een keer had gevraagd besloot ik de schaal gewoon in zijn handen te drukken. Later bleek het de eregast te zijn, namelijk chef kok Jacob Jan Boerma van driesterrenrestaurant De Leest uit Vaassen…

Geboren en getogen op Schouwen-Duiveland

Alweer heel wat jaartjes terug ben ik geboren in Zierikzee. Daar heb ik een zeer gelukkige jeugd gehad in de wijk Malta. Daarna heb ik in verschillende kernen met veel plezier gewoond. Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk, Oosterland, Bruinisse en nu alweer 15 jaar terug in Zierikzee. Het maakt mij niet uit waar ik woon, als het maar op ons prachtige eiland Schouwen-Duiveland is.

In 2006 ben ik in de gemeenteraad terecht gekomen. Samen met Wim Stouten en Robbert Lievense vormden we toen de LSD-fractie en zaten we in de oppositie. Dat was een mooie tijd. Als oppositiepartij kun je veel roepen en hoef je er niet altijd iets van te vinden. In 2010 kwamen we in het college en dat is andere koek. Je maakt samen met je coalitiepartners een collegeprogramma en dat betekent compromissen sluiten. Voor de komende jaren hoop ik dat ik nog een periode door mag als wethouder, want ik blijf graag samen met u werken aan een Leefbaar Schouwen-Duiveland.

Voor nu zeg ik, lieve mensen bedankt voor uw steun in de afgelopen jaren, en voor uw kritiek, want daar leer ik tenslotte van.

Terug naar het overzicht