Verbetering Strandapp vóór seizoen 2024

Onze inwoners en gasten recreëren graag op onze stranden

Schouwen-Duiveland heeft kilometers prachtige stranden waar zowel onze eigen inwoners als onze gasten graag recreëren. De zee is mooi, maar blijft ook gevaarlijk en dat gevaar beperkt zich niet tot de zee bij stormachtig weer. Op het strand kan het ook gevaarlijk zijn voor een argeloze bezoeker. Om die reden is in het  seizoen de Strand Reddings Brigade Westerschouwen (SRB) actief op onze stranden.  Het meest bekende voorbeeld van gevaar op het strand is het Verklikkerstrand. Daar komt bij opkomend tij het water zo snel en zo ver het strand op dat het er niet alleen gevaarlijk is om te zwemmen, maar zeker ook om te wandelen.

Niet alles mag en kan op alle stranden

In het belang van de veiligheid én de gastvrijheid van alle strandbezoekers hebben we ons strand ingedeeld in verschillende zones. Zo hebben we familiestranden, familie/sportstranden, natuurstranden, naturistenstranden en stranden waar extreme sporten beoefend mogen worden. Niet alles mag dus overal, zo is bijvoorbeeld wandelen met loslopende honden of paardrijden niet op alle stranden en niet op alle momenten toegestaan.

Goede informatie over veiligheid en voorzieningen belangrijk

Er is dus een heleboel relevante informatie te delen over de zee en het strand. We hebben daarvoor jarenlang een eigen strandapp gehad die werd beheerd door lokale ondernemer de GroenCombinatie Schouwen-Duiveland. In 2022 is die app verkocht aan de Nationale Reddingsbrigade die hem verbouwd heeft tot een landelijke strandapp die in september 2023 is gelanceerd. Helaas is die landelijke app op dit moment verre van ideaal, er mist nog een heleboel informatie die wij wel belangrijk vinden uit het oogpunt van veiligheid én gastvrijheid. Denk dan aan alle relevante veiligheidsinformatie, informatie over de natuur, per strand de toegestane activiteiten (zonering), de aanwezige voorzieningen, of en zo ja op welke dagen/tijden er strandbewaking is, de toegankelijkheid van het strand voor minder validen en de parkeermogelijkheden en de bereikbaarheid per openbaar vervoer.

Optimalisatie landelijke strandapp vóór strandseizoen 2024

Om te zorgen dat al deze informatie zo snel mogelijk wordt opgenomen in de landelijke Strandapp heeft de fractie van Leefbaar Schouwen-Duiveland tijdens de begrotingsraad samen met mede initiatiefnemers VVD en de SP de motie ‘Optimalisering Strandapp vóór strandseizoen 2024’ ingediend. Deze motie is unaniem aangenomen.

Terug naar het overzicht