Wees loyaal, koop lokaal, groenonderhoud lokaal goed geregeld!

Door: Jet van Gent

Van juli tot en met november hebben we met onze Leefbaar tent een trektocht gemaakt langs alle stads- en dorpskernen van ons eiland. Tijdens deze Leefbaar dagen hebben we heel veel informatie opgehaald bij onze inwoners. Sommige van die punten zijn echt heel specifiek voor alleen die ene kern, andere punten komen eigenlijk in iedere kern terug. Vanaf eind januari maken we eenzelfde trektocht over het eiland en hopen ook jou dan te ontmoeten.
Een voorbeeld van een punt wat letterlijk in iedere kern meerdere keren naar voren werd gebracht is de onvrede over het groenonderhoud. Inwoners van alle kernen ergeren zich groen en geel aan slecht onderhouden stoepen en plantsoenen waar het onkruid welig tiert. Met weemoed wordt gesproken over vroeger, toen iedere kern nog zijn eigen “gemeentemannen” had en het groen er allemaal keurig verzorgd bij lag.

De oorzaak is natuurlijk genuanceerder, want het is nu ook moeilijker dan vroeger om straten en stoepen vrij van onkruid te houden sinds er geen vergif meer gebruikt mag worden in de openbare ruimte. Bedenk je dat middelen zoals Glyfosaat of Roundup via sloten en het riool in oppervlaktewateren en ons grondwater terechtkomt. Dit kan de kwaliteit van ons drinkwater bedreigen. Het is dus maar goed dat deze giffen niet meer gebruikt mogen worden voor ons groenonderhoud.

Misschien moeten we met zijn allen wel gewoon een beetje omdenken. Ik zal een voorbeeld geven van wat ik bedoel.

Begin 2021 kwam ik een leuk artikel tegen over stoepplantjes in Leiden, de plantjes die we onkruid noemen kregen een naam en ze fleurden zo de kale stoepen in de stad een beetje op. Door het geen onkruid meer te noemen, maar stoepplantjes kijk je er gelijk een stuk positiever tegen aan. Leuk dacht ik dus meteen, dat wil ik ook! Om te beginnen bij mij in de tuin waar hier en daar al een plukje vergeet-me-nietjes, bosviooltjes en klaverzuring tussen de tegels uitkwam. Ik vond het prachtig mooi allemaal en was helemaal enthousiast. Ik liet dus al die stoepplantjes gewoon met rust en al snel kwam er nog veel meer moois tussen de steentjes omhoog. Een tijd lang was ik zielsgelukkig met mijn verzameling stoepplantjes. Er volgde een natte zomer en toen het tegen het einde van augustus liep zag ik tussen de stoepplantjes ineens de stoep niet meer, paardenbloemen, weegbree en gras hadden de stoep compleet overwoekerd en van al het moois in het voorjaar was niet veel meer over.

Datzelfde zag ik eigenlijk gebeuren in onze kernen. Met name op locaties waar niet heel veel wordt gelopen zoals de randen langs de stoepen, de pleinen, rustige wegen en de paden op begraafplaatsen waren soms veranderd in kleine natuurgebiedjes met een oase van gras, mos en plantjes. Als ik het zo omschrijf klinkt dat best leuk, maar dat is het niet. Stoepen, paden en wegen zijn er om begaanbaar te zijn voor onze inwoners. En nog los van het feit dat als het gaat woekeren het er ook meer verwaarloosd dan mooi uit gaat zien, is het ook niet meer functioneel. Als de paden en stoepen overwoekerd worden door mos, gras en onkruid/plantjes dan kunnen mensen die minder goed ter been zijn er sowieso niet meer veilig overheen lopen en wordt fietsen ook een uitdaging.

Maar wat moeten we dan? Want stoepplantjes zijn wel leuk, maar niet als je door de plantjes de stoep niet meer ziet. En gif is daar een gemakkelijke en efficiënte oplossing voor, maar is uiteindelijk een bedreiging voor mens en natuur en werd daarom verboden.
We moeten er ook maar gewoon aan wennen dat we af en toe een stoepplantje tegenkomen. En natuurlijk kunnen we als inwoners zelf ook een beetje meewerken aan een schone gemeente. Want wat is er mis mee om zelf een uit de kluiten gewassen stoepplantje uit de grond te trekken? Of waarom zou je, als je toch je kliko buiten zet niet even wat stukjes zwerfafval voor je deur op rapen en in die kliko doen? Zou het niet geweldig zijn als ons eiland de schoonste gemeente van Nederland genoemd zou worden?!

Als Leefbaar zijn wij een sterk voorstander van “Wees loyaal, koop lokaal” en dat geldt niet alleen voor inwoners en ondernemers, dat geldt wat ons betreft zéker ook voor de gemeente. Wij vinden dat ook de gemeentediensten en producten zoveel mogelijk lokaal moet inkopen. Dat is best een uitdaging want er zijn voor gemeenten Europese regels voor inkoop en aanbesteding.

Wij van Leefbaar weten zeker dat het wél kan. En dat kan heel simpel door te luisteren naar onze inwoners die graag voor hun kern een vaste ploeg gemeentemannen of vrouwen willen. Daarom gaan wij in ons verkiezingsprogramma voorstellen dat er voor iedere kern of wijk weer minimaal één gemeenteman of vrouw verantwoordelijk is. En misschien nog wel belangrijker; aanspreekbaar is over het groenonderhoud. Als we dat doen dan wordt het groenonderhoud weer meer een beetje van onszelf met lokale gemeentemannen of vrouwen met hart voor de kern, die deel uit maken van onze samenleving. De medewerkers van de Zuidhoek zijn daarbij natuurlijk onmisbaar!

Samen werken aan een schoon en Leefbaar Schouwen-Duiveland, alleen samen krijgen we het groenonderhoud en het zwerfafval onder controle!

Jet van Gent
Leefbaar Schouwen-Duiveland

Terug naar het overzicht